Vertrouwensherstel en veranderd gedrag in de financiële sector?

Vertrouwensherstel
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Het ICFG organiseert een symposium over het herstel van vertrouwen in de financiële markten na de kredietcrisis. Is er sprake van een vertrouwenscrisis? De financiële crisis was behalve een kredietcrisis bovenal een vertrouwenscrisis: banken wantrouwden elkaar en beleggers en spaarders wantrouwden de financiële ondernemingen. Vertrouwen is van essentieel belang voor het voortbestaan van een gezonde financiële sector.

De kredietcrisis lijkt voorbij, maar geldt dit ook voor de vertrouwenscrisis? Uit de jaarlijkse meting die DNB verricht onder Nederlandse huishoudens blijkt vooralsnog geen herstel van vertrouwen sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Het vertrouwen van het publiek in Nederlandse financiële instellingen is zelfs substantieel lager dan voor het begin van de financiële crisis. Met een veelvoud aan initiatieven op het gebied van wet- en regelgeving werd getracht het vertrouwen te herwinnen. Hebben deze initiatieven enig effect gehad? Of is eerst een daadwerkelijke omslag van het gedrag in de financiële sector benodigd? Gedrag is dan ook een toezichtthema voor 2014 van zowel de AFM als DNB. Maar wat is het gewenste gedrag en hoe wordt dit gedrag gemeengoed binnen de financiële sector? 

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...