De toekomst van het toezicht op accountants

Accountants
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Het jaar 2014 was een turbulent jaar voor accountants. Uiteenlopende incidenten waarbij accountants betrokken waren haalden de pers. De beroepsgroep lag onder vuur. Op donderdag 25 september 2014 – ‘Freaky Thursday’ – werd een drietal rapporten over het functioneren van de accountantsberoepsgroep en het toezicht daarop gepubliceerd. Deze rapporten zijn opgesteld door de accountantsberoepsgroep zelf en door de toezichthouder (de Autoriteit Financiële Markten (‘AFM’)). Het derde rapport bevat de evaluatie van de Wet toezicht accountantsorganisaties (‘Wta’), de wet op basis waarvan de AFM toezicht op accountants(organisaties) houdt.

Naar aanleiding van deze rapporten zijn verschillende (wettelijke) maatregelen aangekondigd. Daarnaast is in de Europese Unie in de zomer van 2014 nieuwe Europese regelgeving aangenomen die ziet op het functioneren van het accountantsberoep en die leidt tot verdergaand Europees toezicht. Het doel van de voorgestelde maatregelen is het leveren van een bijdrage aan herstel van het vertrouwen in het functioneren van accountants. Het debat over accountants raakt tegelijkertijd ook het toezicht op accountants. Zo blijkt uit de evaluatie van de Wta dat bij de uitoefening van het toezicht op accountants door de AFM verbeteringen mogelijk zijn. Dat lijkt ook te gelden voor het accountantstuchtrecht. En wat gaat het Europese toezicht op accountants brengen?

Tijdens dit congres wordt de balans opgemaakt van de toekomst van het toezicht op accountants, inclusief het accountantstoezicht. Sprekers uit de praktijk en wetenschap zullen stilstaan bij de vraag hoe de toekomst van het toezicht op accountants vorm krijgt of zou moeten krijgen.

Sprekers:

  • Prof. dr. Auke de Bos RA
  • Prof. mr. Steven Hijink
  • Mr. drs. Jan Garvel
  • Mr. drs. Eva Eijkelenboom
  • Drs. Huub Wiele

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...