Diversiteit in het bestuur en het intern toezicht in de pensioensector

Bestuursdiversiteit
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter

Het ICFG heeft haar onderzoek naar diversiteit en intern toezicht in de pensioensector gepubliceerd. De wetgever heeft in 2014 versterkte eisen aan de governance van pensioenfondsen gesteld. Deskundigheid van besturen moest vergroot worden. De wetgever heeft daarom verschillende mogelijkheden om onafhankelijke deskundige bestuurders to benoemen geïntroduceerd. Daarnaast moeten bedrijfstakpensioenfondsen een raad van toezicht in te stellen. Deze maatregelen bieden een uitgelezen kans om de diversiteit binnen raden van toezicht en besturen van pensioenfondsen te vergroten.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Register. De Pensioenfederatie heeft medewerking verleend. De Vereniging Intern Toezichthouders Pensioensector (VITP) inventariseert hoe de besturen en raden van toezicht zijn samengesteld. De onderzoekers hebben aandacht besteed aan aspecten van diversiteit, zoals man/vrouw-verhoudingen en leeftijd.

Het onderzoek toont dat vrouwen relatief ondervertegenwoordigd zijn in de pensioensector. Fondsen maken zelden gebruik van de mogelijkheid om meer vrouwen te benomen. De verplichting dat een bestuurder jonger is dan 40 jaar wordt ook slecht nageleefd. De sector kan nog flinke stappen maken op het terrein van diversiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd door A.G.H. Klaassen en H.M. Vletter-Van Dort. M.M. van Hulzen heeft ondersteuning geboden.

De volledige ICFG reeks:

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in.┬á

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...