15 jaar boetes en dwangsommen in het financieel toezichtrecht

Picture1
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Op 2 juni 2015 heeft het ICFG het symposium ’15 jaar boetes en dwangsommen in het financieel toezichtrecht’ georganiseerd. Het symposium is geopend door mr. drs. K. Raaijmakers, die een algemene introductie over 15 jaar boetes en dwangsommen in het financieel toezichtrecht heeft gegeven. Daarbij is aandacht besteed aan de hoogte van de boetes in de tijd, het aantal opgelegde boetes en een schets van de juridische ontwikkelingen in binnen- en buitenland. Vervolgens is mr. A.G. Mein ingegaan op het gebruik van de bestuurlijke boete in de praktijk van het financieel toezicht. Onder andere de vraag in hoeverre de verwachtingen en bezwaren die bij de introductie van de boete leefden werkelijkheid zijn geworden is besproken.

Daaropvolgend is door prof. mr. dr. F. de Vries een overzicht gegeven van de ontwikkelingen in het toezichtrecht. De Vries is ingegaan op de discretionaire ruimte van toezichthouders bij de oplegging van boetes, zowel bij de keuze of een boete wordt opgelegd (of een ander handhavingsinstrument wordt ingezet of aangifte bij het OM wordt gedaan), hoe hoog deze is en of deze openbaar gemaakt moet worden. Na prof. De Vries heeft mr. dr. R. Stijnen het onderscheid tussen toetsing ex tunc en beoordeling ex nunc en het onderscheid tussen volledige en marginale toetsing in boetezaken besproken vanuit het perspectief van de rechter. Mr. drs. L.M.J. Backx heeft stilgestaan bij de vraag in hoeverre bestuurders en werknemers met voldoende bevoegdheden verantwoordelijk voor overtredingen van de Wft kunnen worden gehouden en dus beboetbaar kunnen zijn.

Het symposium is afgesloten met een panel bestaande uit mr. R.J. de Doelder, mr. C.W.M. Vergouwen en mr. A.J. van Es, die de gevolgen van steeds hoger wordende boetes (10-15% van de omzet) voor de toezichthouder en de financiële ondernemingen hebben besproken.

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...