Symposium “Fintech: recht, regulering & governance”

Future of financial technology concept businessman selecting fintech word
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Klik hier voor het verslag van het symposium

Technologische ontwikkelingen veranderen het leven, ook binnen de financiële markten. Welke risico’s brengt dit met zich mee? Wat voor toezicht, beleid en regelgeving is nodig? Deze thema’s staan op 23 mei centraal!

De voorbeelden zijn legio: banken laten de beantwoording van vragen over aan geautomatiseerde systemen, onboarding van klanten gebeurt in de vorm van videochats en verzekeraars zetten de eerste stappen met blockchain-technologie en het afsluiten van polissen via smart contracts.

Het landschap van de financiële markten wijzigt zienderogen door deze ontwikkelingen. Lean and mean fintech start-ups richten zich op de ontwikkeling van delen van de elektronische betaalketen. Grote gevestigde financiële ondernemingen integreren door fintechs ontwikkelde producten in hun eigen dienstverlening door deze start-ups op te kopen of besteden aspecten daarvan aan hen uit. Maar ook de techgiganten (de ‘FAMGA’) storten zich met al hun slagkracht in de fintech battle op de ontwikkeling van een all-in-one financial app.

Wat zijn de gevolgen van deze ontwikkelingen voor onze samenleving? Wordt de samenleving volledig digitaal? Welke technische, financiële en gedragsrisico’s brengen deze ontwikkelingen met zich mee? Wat voor toezicht, beleid en regelgeving hebben we nodig ter mitigering van de risico’s? Sprekers uit de praktijk en wetenschap staan stil bij deze en andere belangwekkende vragen.

Programma

13:15-13:45 uur                       Ontvangst en registratie
13:45-13:55 uur                       Inleiding op het thema door de dagvoorzitter
                                                              Annika Galle, Academic Director ICFG en Universitair docent Financieel recht Erasmus University Rotterdam
13:55-14:20 uur                      De transformatie naar een digitale samenleving
                                                              Derk Loorbach, director of DRIFT en Hoogleraar Socio-economic Transitions Erasmus University Rotterdam
14:20-14:45 uur                      Een overview van financiële regelgeving en het toezichtsysteem ten aanzien van fintech
                                                               Adam Pasaribu, fellow ICFG en Senior Legal Counsel DNB
14:45-15:10 uur                       (Keten)afhankelijkheid van digitale systemen: kansen en gevaren
                                                               Theo van Ruijven, Senior onderzoeker TNO
15:10-15:40 uur                       Koffiepauze
15:40-16:05 uur                      Governance en fintech
                                                               Carla van der Weerdt-Norder, Commissaris BinckBank en Triodos
16:05-16:30 uur                      Cyber security en datalekken
                                                              Bernold Nieuwesteeg, Director at Centre for the Law & Economics of Cyber Security en Partner bij CrossOver
16:30-16:55 uur                      Fintech en de sturing van gedrag
                                                              Mirèl ter Braak, Senior beleidsadviseur Innovatie & Fintech bij de Autoriteit Financiële Markten.
16:55-17:05 uur                      Afsluiting
17:05-18:00 uur                     Borrel in het Erasmuspaviljoen

PE/PO-punten

Voor dit symposium kunnen wij niet vóóraf punten in het kader van de Permanente Opleiding voor de advocatuur of de Permanente Educatie voor de accountants toekennen. Dit omdat de hoofddoelgroep niet uitsluitend de advocatuur of de accountancy is. Dit neemt niet weg dat dit symposium voor u als advocaat of accountant relevant is en dat u punten kunt behalen. Dit symposium biedt deze beroepsgroepen juist de mogelijkheid om met andere experts uit de praktijk in contact te komen. Bent u werkzaam in de advocatuur of accountancy, dan kunt u achteraf zelf de behaalde punten (1 volledig uur onderwijs = 1 punt) opvoeren. U ontvangt van ons een certificaat van deelname waarop het aantal uren is vermeld, samen met een overzicht van het symposiumprogramma.

Inschrijving en kosten

Gezien de beperkte capaciteit van de zaal stellen we het op prijs uw inschrijving vóór 15 mei 2019 te ontvangen. Inschrijven kan via het inschrijfformulier via de link hieronder. Bij een geslaagde online inschrijving verschijnt hierover een bericht op uw scherm. Verschijnt dit bericht niet, dan zijn mogelijk gegevens niet volledig of niet juist ingevuld. U kunt dit controleren door weer terug naar het inschrijfformulier te gaan.

De kosten van deelname aan het symposium bedragen € 95,00. Voor studenten van de Master Financieel recht aan Erasmus School of Law en medewerkers van de Erasmus Universiteit Rotterdam is deelname gratis. Vermeld in dat geval uw studentnummer en gebruik uw mailadres van de EUR bij uw inschrijving. De kosten van deelname zijn exclusief parkeerkosten.

Na ontvangst van uw aanmelding ontvangt u een bevestigingsmail met daarin een link naar de beveiligde iDeal-betaalomgeving. De aanmeldingskosten dienen voor de start van het symposium via iDeal te zijn voldaan.

Locatie

Het symposium vindt plaats in het Erasmus Paviljoen op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor meer informatie over openbaar vervoer en plattegronden, klik hier.

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Deze post heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...