Online seminar “De (on)begrensde toekomst van BIG DATA”

turn-on-2923046_1920
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Seminar – De (on)begrensde toekomst van BIG DATA

Big Data is onmisbaar geworden voor financiële instellingen. Het volume, de verscheidenheid en de snelheid van de data is sterk toegenomen. Er is data die financiële instellingen reeds hadden, maar nu pas goed kunnen ontsluiten: zoals het rubriceren op de bankrekening in bijvoorbeeld boodschappen, huur en verzekeringen. Ook zijn er nieuwe databronnen in absolute zin, zoals iemands rijgedrag (door middel van een kastje in de auto), biometrische data (bijvoorbeeld vingerafdruk, stem en aantal stappen gezet op een dag) en online data (LinkedIn en Facebook profielen en beoordelingen op Uber en Marktplaats). Dit alles leidt tot nieuwe juridische, compliance en ook ethische uitdagingen. En de vraag: the sky’s the limit or not?

Meer specifieke vragen binnen het thema Big Data zijn: wat betekenen deze ontwikkelingen voor financial inclusion? Of, hoe voorkomt de financiële instelling dat ongemerkt fouten worden gemaakt in algoritmen en welke beheersomgeving moet worden ingesteld om risico’s te managen? In hoeverre moeten financiële instellingen alle extra data in het belang van de klant inzetten? En tot slot, welke extra data mag de financiële instelling in zijn eigen commerciële belang gebruiken? Mag een financiële instelling uit data ‘the willingness to pay‘ afleiden met als gevolg dat sommige klanten meer betalen voor hetzelfde financiële product dan anderen?

Hoe dienen deze juridische, compliance en ethische uitdagingen in het toezicht, regelgeving en beleid aangepakt te worden? Sprekers uit de praktijk en wetenschap staan stil bij deze en andere belangwekkende vragen.

Programma

15:00 uur  Welkomstwoord vanuit ICFG en introductie van de dagvoorzitter
                         Annika Galle, Academic Director ICFG en Universitair docent Financieel recht bij Erasmus University Rotterdam

15:05 uur   Interview met Frank Meere door Jeroen Broekema (dagvoorzitter) 
                         Jeroen Broekema, podcast host bij Leaders in Finance
                         Frank Meere, eigenaar Merey Consultancy en voormalig Head of Data & Analytics bij RBS
15:20 uur   Juridische uitdagingen van Big Data
                         Emanuel van Praag, advocaat financieel recht bij HVG Law en hoogleraar Financiële Technologie en Recht bij Erasmus University                                 Rotterdam
15:35 uur   Pauze 
15:50 uur   Big Data en extern toezicht
                         Bart Zwartjes, Innovation advisor Innovation & Fintech bij Autoriteit Financiële Markten
16:05 uur  Big Data in de bankensector
                         Jochem Meeuwissen, Lead Data Scientist bij Knab
16:25 uur   Paneldiscussie o.l.v. Jeroen Broekema met Frank Meere, Emanuel van Praag, Bart Zwartjes en Jochem Meeuwissen
16:55 uur   Afsluiting

 

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...