Verslag Fellowmiddag 1 juli 2022

Foto CORRECT
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Verslag Fellowmiddag 1 juli 2022

Op vrijdag 1 juli 2022 vond op campus Woudestein te Rotterdam de eerste ICFG-fellowmiddag plaats. Ruim 35 ICFG-fellows kwamen bijeen om na te denken over de onderzoeksambities en de toekomst van het ICFG als onderzoeksinstituut. Het programma bestond uit een vijftal korte pitches, waarbij na elk van de afzonderlijke pitches ruimte was voor een plenaire discussie. Zowel bij het welkomstwoord van Annika Galle, Academic Director van het ICFG, als wel na elk van de pitches en de bijbehorende discussie, werd er een actie voor het ICFG geformuleerd.

Professor Financiële Technologie en Recht Emanuel van Praag trapte af met een pitch over het onderwerp Open Finance, waarbij hij onder andere inging op de veranderende marktstructuren ten gevolge van de toenemende vermenging in het aanbod van finance en non-finance producten. De tweede spreker was Anne Hakvoort, advocaat bij FG Lawyers. In deze pitch kwam de regulering van cryptoassets onder de recent aangenomen MiCA-Verordening aan de orde, onder meer omtrent de uit MiCA voortkomende aansprakelijkheden. Na de pauze besprak Ron Batten, senior beleidsmedewerker bij het Verbond van Verzekeraars, de totstandkoming van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de voorliggende opties om de Wft inzichtelijker en efficiënter te maken. In aansluiting op deze uiteenzetting verzorgde Ingrid van der Klooster, PSL bij Stibbe en onderzoeker aan de Erasmus School of Law, een pitch over de houdbaarheid van het Nederlandse functionele – of Twin Peaks – toezichtmodel. Onder meer naar aanleiding van de Europeanisering van de Wft en de samenloop van het toezicht door DNB en AFM op bijvoorbeeld de naleving van de IFR en IFD door beleggingsondernemingen, stelde zij de vraag in hoeverre het huidige institutionele toezichtskader toekomstbestendig is. Als laatste spreker nam Yannick Ellenbroek, Principal Counsel Regulatory bij Aegon Asset Management, de fellows mee in de naleving van de regels over duurzaamheid, waarbij hij onder meer de situatie in 2022 met de voorziene situatie in 2030 vergeleek.

Op de hoogte blijven?

Het ICFG publiceert regelmatig nieuwsbrieven. Niets missen van het laatste nieuws met betrekking tot financieel recht en governance, ICFG’s symposia, onderzoeken en fellows? Schrijf je dan nu in. 

Dit bericht delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Loading...